Jak z ulotki zrobić profesjonalne menu. Sprawdź >>
Nie ważne czy prowadzisz wykwintną restaurację, czy małą kawiarenkę dobrze zaprojektowane menu powinno być wizytówką
każdego lokalu. Dzisiejszy wpis poświęcony jest branży gastronomicznej. Podpowiemy Wam,
jak w prosty sposób z gotowego szablonu ulotki, przygotować profesjonalne menu.
Po pierwsze, odpowiednia treść
Posegreguj dania w odpowiednie kategorie, dzięki temu menu będzie przejrzyste i czytelne. Im krócej i treściwej, tym lepiej.
Zadbaj o to aby w karcie znalazły się nie tylko stałe pozycje, ale również te sezonowe. Na pierwszej stronie umieść ofertę
promocyjną, może to być np. danie dnia lub potrawa regionalna. Treści powinne być napisane czytelnie i z odpowiednim
odstępem. Nie używaj więcej jak dwóch czcionek. Jeśli projektujesz ulotki reklamowe lub plakaty stosuj również te same
czcionki co w menu. Pamiętaj o aktualizowaniu treści. Przekreślone ceny nie wyglądają zachęcająco, tym bardziej jeśli
były niższe.
Po drugie, wygląd i estetyka
Walory estetyczne są nie mniej ważne jak treść. Zadbaj aby menu było podane w równie smakowity sposób jak danie które
serwujesz klientom. Dobrej jakości zdjęcia to podstawa.
Jeśli nie stać Cię na profesjonalnego fotografa i sam planujesz realizację zdjęć przeczytaj krótki poradnik na temat fotografowania jedzenia.
Jeśli nie stać Cię na profesjonalnego fotografa i sam planujesz realizację zdjęć przeczytaj krótki poradnik na temat fotografowania jedzenia.
Po trzecie, wybór odpowiedniego szablonu
Wiesz już, od czego rozpocząć projektowanie menu, pozostał Ci jedynie wybór szablonu.
Obejrzyj proponowane wzory menu, a jeśli potrzebujesz więcej inspiracji zobacz
klasyczne wzory ulotek.
Życzymy wyśmienitych projektów!